Santiago De Compostela, Shell Symbol

Tie, joka voi muuttaa koko maailmasi

Minun ja varmasti monen muunkin yksi suuri haave on päästä Caminolle, kulkemaan pyhiinvaeltajien jalanjäljissä tuhansia vuosia vanhoja reittejä kohden espanjalaista Santiago de Compostelan kaupunkia. Saamaan kosketuksen pyhään, ja samalla itseensä. Olla todella itsensä äärellä. Rauhoittaa mielensä ja keskittyä vain olennaiseen. Sulautua kävelemiseen, meditatiiviseen kulkemiseen, ja uppoutua syvälle olemisen tilaan.

Marjatta Lehtovirta on kirjoittanut historiaa ja kokemuksellisuutta käsi kädessä kuljettavan kirjan Druidiset sirut – Santiago de Compostela kutsuu. Pyhyys sekä pyhiinvaellukset Pyhän Jaakobin perinteen mukaan avautuvat kirjan historiallisen katsauksen kautta ja samalla upeiden kuvien sekä karttojen kautta pystyy kulkemaan reitin mukana uudelleen, tai ihan ensimmäistä kertaa. Pidemmälle lukiessa avautuu Caminon symbolinen aarrearkku ja prosessi, johon kulkija itsensä altistaa, kun päättää antautua tien vietäväksi. Moni pyhiinvaeltaja kuvaa omaa vaellustaan tienä, jota kulkiessa pää tyhjenee turhasta hälystä ja tilaa tulee isommille ajatuksille. Askel toisensa jälkeen eteenpäin kulkiessa pyhiinvaeltaja kerää matkan aikana itselleen suuria oivalluksia ja mahdollistaa oman sisäisen prosessin avautumisen. Kirjassa tiivistetäänkin: “Camino yllättää, sen vaikutuksia ei voi ennakoida. Sen aikaansaama prosessi on arvoituksellinen.”Kirjan nimi Druidiset sirut viittaa Iberian niemimaan luoteisen osan kelttihistoriaan. Lehtovirran mukana Caminolla kulki John O’Donohuen kirjoittama Anam Cara -kelttiläistä viisautta -kirja, joka on itsellenikin rakas tuttavuus. Sielujen solmimia ystävyyssuhteita, omia sieluntovereita varmasti löytyy kulkiessa nykyään hyvin suosittua Pyhän Jaakobin tietä.

Kirjassaan Lehtovirta tarjoilee ihania tunnelmakuvia reitin varrelta sekä kattavan paketin matkalle mukaan otettavista tarvikkeista. Oma matkakuume vain kasvaa kirjaan tutustuessa, tien kutsu tuntuu vahvana. Toivottavasti vielä joskus saan auringon noustessa kuulla toivotuksen “Buen Camino!” vastaantulevan pyhiinvaeltajan hymyileviltä huulilta ja vastata tervehdykseen yhtä onnellisena vapauden tunne rinnassa sykkien.

Era Nova ystäväblogi
Maarit Pulju on perinnetiedosta, hyvinvoinnista ja ihmistenvälisistä suhteista kiinnostunut vapaa kirjoittaja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *