Ylös, ulos ja luontoon – luonnon terveysvaikutuksia vastaanottamaan aistit avoimina

Metsä
Metsässä mieli ja keho rauhoittuu ja rentoutuu

Kaipaus vapauteen ja luonnon rauhaan nousee samalla voimalla kuin kevään ensimmäiset kukkaset tienpientareille ja kukkapenkkeihin. Ihmiselle luontaista on yhteys luontoon ja asuessa talven ajan tiukasti neljän seinän sisällä alkaa kevään koittaessa vanhat vaistot ja vietit vetää ulkoilmaan. Yksi nauttii saadessaan upottaa sormensa multaan, haravoida pihaa ja laittaa kukkapenkkejä kuntoon. Joku toinen taas himoitsee keväisen metsän multaista tuoksua ja suuntaa retkelle lähimetsään. Eräs odottaa malttamattomasti mökille pääsyä kalastustarvikkeet valmiiksi viritettynä, toisaalla joku odottaa vimmatusti jäiden lähtöä, jotta pääsee aloittamaan veneilykauden. Kukin omalla tavallaan kokee tarvetta yhteyteen luonnon kanssa ja kevään tullen säntää vahvistamaan luontoyhteyttään tahoilleen.

Luonnon terveysvaikutukset ovat tutkimusten mukaan kiistattomat: jo 15-20 minuutin mittainen oleskelu luonnossa vaikuttaa verenpainetta alentavasti, immuunipuolustusta vahvistavasti ja stressihormonitasoa laskevasti. Kaiken kaikkiaan luonnossa liikkuminen rauhoittaa kehoa ja rentouttaa mieltä. Luonnossa oleskelu ja oman luontosuhteen vahvistaminen on siis terveysteko, johon kannattaa panostaa ihan tietoisesti!

Kun lähdet luontoon, on hyvä jättää älypuhelimet ja kännykät kotiin, jotta luonnon rauhan aistiminen olisi mahdollista häiriöttömästi. Kävely metsässä, tunturissa, rannalla tai niityllä, kaikki aistit avoimina antaa keholle ja mielelle rentouttavan vaikutuksensa. Luonnon tarjoamat aistikokemukset ovat vertaansa vailla – huumaavista tuoksuista, näköhavainnoista, luonnonäänistä, luonnon eri materiaalin tunnusteluista ja tuulenvireen tuntemisesta poskellaan, luonnonantimien maistelusta ja luonnon hoitavan energian aistimisesta koostuu luonnon kokonaisvaltainen hyvinvointivaikutus. Luontosuhde vahvistuu kuten mikä tahansa vuorovaikutussuhde, pikku hiljaa tutustumalla paremmin ja avautumalla suhteen tuomille mahdollisuuksille. Läsnäolon voima ja oman huomionsa keskittäminen luontoon älylaitteiden sijaan antaa luonnolle mahdollisuuden näyttää sinulle ihmeensä ja sulkea sinut syleilyynsä.

Era Novan ystäväblogi
Maarit Pulju on perinnetiedosta, hyvinvoinnista ja ihmistenvälisistä suhteista kiinnostunut vapaa kirjoittaja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *