Ukon pakka – Kalevalainen tarot täynnä suomalaista perinnetietoa

Ukon pakka pohjautuu kalevalaiseen kansanperinteeseen

Olen aina ollut ihastunut erilaisiin pakkoihin ja kortteihin, joiden kautta voi syventää omaa itsetuntemustaan ja ottaa yhteyttä omaan intuitiiviseen syvätietoon. Viime aikoina joka tuutista on tullut vastaan uusi ja erilainen, kiehtovalta näyttävä ja kotimainen Ukon pakka. Sen tekijä Susanna Salo on luonut kalevalaiseen kansanperinteeseen ja sen hahmoihin sekä kotimaiseen uskomusperinteeseen myyttisine hahmoineen ja luonnonhenkineen nojaavan Ukon pakan kahdeksan vuotta kestäneen prosessin tuloksena. Hän on saanut kimmokkeen aloittaa pakan teon oman karjalaiset sukujuuret omaavan isoäidin innostuneesta asenteesta povaamista ja unien tulkintaa kohtaan. Salakirjojen kustantaman Ukon pakan voimakkaasti puhuttelevat ja taidokkaasti maalatut kuvat ovat lähes kokonaan Susanna Salon omaa käsialaa. Tarotpakassa on 78 korttia ja kattava noin 300 sivuinen opas, joka pitää sisällään kullekin kortille tulkinnan ja siihen liittyvät kalevalaiset kansanrunouden viitteet.

Itse en ole vielä päässyt pakkaa kokeilemaan, mutta sain kuulla Era Novan myymälähengettärenä toimivan Jaanan oman kokemuksen pakasta ja Susanna Salon pitämästä koulutuksesta pakan käyttöön. Jaana oli ollut koulutuksessa kolmentoista muun kiinnostuneen kanssa kuulemassa Susannan helposti lähestyttävän ja innostavan johdatuksen kalevalaiseen maailmankuvaan ja korttien taustalla oleviin salaperäisiin uskomuksiin. Jaana kuvaa Susannan tapaa kertoa tarinoita ihastuttavaksi, sillä mukana oli myös heitä, joille tarotkortit ovat ennestään tuntemattomia ja kalevalainen kansanperinnekin tuttua vain pintaraapaisulta.

Susannan tarinoiden kutkuttelemana Jaana innostui tulkitsemaan korteilla itselleen pakan mukana tulleesta oppaasta tulkinta-apua saaden oman persoonallisuus- , sielu- ja kasvukortit. Ne olivat hyvin osuvat ja oma kalevalainen myyttinen hahmo tuntui heti tutulta ja vastasi juuri senhetkiseen tarpeeseensa. Kasvukortti kuvastaa tämänhetkistä aikaa ja se vaihtuu vuosittain. Ukon pakkaa onkin kiitelty sen tarkasta ja laaja-alaisesta tulkinnasta, sillä useat Kalevalan tarinat on pilkottuna useampaan eri korttiin. Näin ollen laajemmassa tulkinnassa ne tukevat tai vastustavat toisiaan antaen viestin kertautua ja samalla sen painoarvon kasvaa tulkittavalle.

Itse en ole vielä päässyt Ukon pakkaan kunnolla tutustumaan, mutta tulevaisuuden hankintalistalle sen kyllä lisään. Uskon, että pakkaa voisi käyttää myös opetustyössään opettajat ja ohjaajat, jotka haluavat elävöittää ja opettaa Kalevalaa kiinnostavalla tavalla. Myös suomalaiskansallisesta uskomusperinteestä kiinnostunut saa pakasta ja opaskirjasta kattavan opiskelupaketin itselleen pakan tarot-ominaisuuden lisäksi. Ukon pakkaa löytyy opaskirjoineen Era Novasta, sekä myymälästä että verkkokaupasta.

Tarkempaa tietoa Ukon pakan sisällöstä ja käytöstä sekä Susanna Salosta löytyy Ukon pakka -sivuilta: http://www.susannasalo.fi/ukonpakka/ 

Era Novan ystäväblogi
Maarit Pulju on perinnetiedosta, hyvinvoinnista ja ihmistenvälisistä suhteista kiinnostunut vapaa kirjoittaja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *